Orzechowe mini pączki z piekarnika (wegańskie, bez cukru, bez oleju)

Ostatnio koleżanka z ekscytacją powiedziała: "W czwartek jest moje ulubione święto, już nie mogę się doczekać, specjalnie na weekend nie jadłam nic słodkiego!" Tak, miała na myśli Tłusty Czwartek. I najlepsze jest to, że w ogóle nie widać po Niej, że uwielbia pączki!
Nie każdy jednak może sobie pozwolić na rozpustę. Z różnych powodów. I dla tych osób już spieszę z przepisem na odchudzone mini pączki! Bez smażenia, bez dodatku oleju do ciasta. Dałam solidną porcję masła orzechowego, ale takiego z czystym składem. Po mimo swojej kaloryczności, orzechy należą do grupy zdrowych przekąsek. Możemy tutaj użyć swojej ulubionej pasty orzechowej, ja postawiłam na mix orzeszków ziemnych i orzechów laskowych. Do wypieku nie dodałam też cukru, zastąpiłam go w całości ksylitolem. Tak, w całości! Nawet bez jednej łyżeczki do wyrastania jako pożywka dla drożdży. Ciasto i tak rośnie, może jedynie trochę wolniej niż jak delikatnie posłodzę. Albo może było za ciężkie przez dodatek kremu orzechowego?
Tak czy siak babeczki się udały, Młody już wczoraj oceniał organoleptycznie i był bardzo rad z tego powodu. Oczywiście ksylitol wpływa na smak i nie każdy jest do tego przyzwyczajony, ale Jemu bardzo smakowało. Zapytałam, czy to wygląda jak babeczki, racuchy czy pączki, odpowiedział, że jak pączki. A jak powiedziałam, że resztę zjemy w Tłusty Czwartek, odparł, że przecież to nie są tłuste pączki...

Komentarze Facebook