Kwas foliowy w ciąży

Kwas foliowy to witamina z grupy B (B9). W naturze występuje w postaci folanów, które są jednak niezwykle wrażliwe na obróbkę termiczną. Dlatego produkty bogate w kwas foliowy najlepiej jeść surowe lub krótko gotowane. Kwas foliowy przyjmowany przed ciążą i w czasie jej trwania, może uchronić płód przed wadami wrodzonymi mózgu i kręgosłupa.

Lekarze zalecają aby każda kobieta w wieku rozrodczym przyjmowała profilaktycznie jedną tabletkę kwasu foliowego dziennie.Oczywiście należy to skonsultować z lekarzem, który poinformuje nas co jaki czas należy robić przerwy.

Naturalnym źródłem kwasu foliowego są:

  1. sok z pomarańczy
  2. drożdże piekarskie i piwne
  3. fasola, groch, soczewica, soja (zawiera od 150 - 250 mg w 100g produktu!)
  4. zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki
  5. szparagi, brukselka, brokuły, groszek
  6. rzepa, buraki
  7. ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy
  8. wątróbka, żółtka jaj, sery (nie są jednak polecane w zdrowej diecie - zbyt kaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe) 
  9. ryż brązowy

Komentarze Facebook

Aby dodać treść zaloguj się lub wyślij na adres redakcji)

Chcesz poinformować o konkursie, akcji lub ciekawym wydarzeniu, które organizujesz? Wyślij link do konkursu wraz z opisem na adres redakcji redakcja(@)blogimam.pl :)

Patronat BlogiMam